Wat is de opleveringskeuring en hoe verloopt deze?

31 maart 2022

Bij de oplevering van je nieuwbouwhuis is het belangrijk dat alles netjes en zonder gebreken wordt opgeleverd. Om daar zeker van te zijn, kan je een opleveringskeuring laten uitvoeren door een onafhankelijke inspecteur. Maar hoe werkt dat?

De opleveringskeuring is een keuring van je aanstaande nieuwbouwwoning door een onafhankelijke Register Bouwkundig Inspecteur. Deze inspecteur kijkt naar de staat van de oplevering en brengt alle gebreken in kaart. Dit is een goede onderhandelingspositie om ervoor te zorgen dat eventuele gebreken nog opgelost kunnen worden zonder dat deze voor eigen rekening zijn. De inspecteur loopt samen met jou door de woning heen en bekijkt de woning ook van de buitenkant. Deze bezichtiging loopt als volgt:

Stap 1: Het regelen van een opleveringskeuring
Het proces start bij het boeken van een onafhankelijke Register Bouwkundig Inspecteur. Zorg ervoor dat je jouw inspectie boekt bij een inspecteur met de juiste certificering. Kies je datum + tijd en boek je inspectie bij de inspecteur. De datum en tijd zullen meestal dezelfde datum en tijd zijn als van de oplevering van het pand. Boek geen inspectie bij een vooroplevering en neem tijdens de vooroplevering geen sleutels aan en teken geen contract. Dit gebeurt alleen bij de eindoplevering.

Stap 2: Het verzamelen van informatie
Voorafgaand aan de keuring verzamel je de stukken van de bouwer met daarin de afspraken en kijk je alvast of de bouwer ergens van is afgeweken. Neem ook altijd de meer- en minderwerk lijst mee naar de eindoplevering en maak een lijstje van aandachtspunten. Neem ook ter ondersteuning het contract en de bouwtekeningen mee.

Stap 3: De keuring van de nieuwbouwwoning
Op de dag van de oplevering spreek je met de bouwkundig inspecteur en de opleveraar voor de woning af en controleer je de woning visueel op gebreken. Dit gaat meestal van boven naar beneden, van binnen naar buiten. Bij appartementen wordt alleen het privégedeelte gecontroleerd. Tijdens de rondgang kan je al je vragen stellen en krijg je uitleg over de werking van installaties en de woning zelf. De bouwkundig inspecteur noteert ondertussen alle gebreken van de woning in het zogenoemde proces-verbaal. Samen met de bouwkundig inspecteur controleer je dit rapport voordat je tekent. De opleveraar noteert zelf wat de punten zijn en zet dit ook in het proces verbaal. De bouwkundig inspecteur adviseert hierin over de stappen na de oplevering. De kosten van de opleveringskeuring betaal je zelf.

Stap 4: Het bouwkundig rapport
Binnen een (enkele) dag ontvang je digitaal het opleveringsrapport met daarin de bevindingen van de bouwkundig inspecteur. Zodra alle gebreken zijn opgelost kan dit hoofdstuk afgesloten worden en kan je beginnen met het plannen van de verhuizing.