Stappenplan voor het uitzoeken van jouw droombadkamer

30 januari 2024

Wordt de badkamer van jouw nieuwbouwwoning casco opgeleverd? Dan kun je deze nog volledig naar jouw eigen smaak uitzoeken. Kies je voor landelijk of toch voor modern? Dit stappenplan kan je helpen om jouw droombadkamer samen te stellen.

Stap 1: een kostenplaatje maken
Voordat je begint met het uitzoeken van een badkamer, is het goed om je te bedenken hoeveel geld je hieraan wilt besteden. Neem in je begroting ook een post voor onvoorziene kosten mee van circa 10% van het totaalbedrag.

Stap 2: meten is weten
Breng de verschillende afmetingen van de ruimte van je badkamer goed in kaart, inclusief de positie van bijvoorbeeld de deur, een eventueel raam en de positie van de verschillende aansluitingen. Het makkelijkste is om hiervoor de bouwtekeningen van jouw woning te gebruiken. Met de correcte afmetingen kan er in de badkamerspeciaalzaak goed bepaald worden wat de mogelijkheden zijn in de ruimte.

Stap 3: laat je inspireren
Klassiek, landelijk, industrieel of toch modern; er is voor iedere smaak wat wils! Wil jij inspiratie opdoen voor jouw nieuwe badkamer? Kijk dan eens op platforms als Instagram en Pinterest; hier is volop inspiratie te vinden. Maar ook bladeren door woontijdschriften en een bezoek brengen aan diverse showrooms kunnen je op leuke ideeën brengen.

Stap 4: een douche of bad?
Ben je fan van een snelle douche, dan kan een bad waarschijnlijk achterwege blijven. Ben je juist fan van uitgebreid badderen, dan kan een bad natuurlijk niet missen (mits deze past in de ruimte). Maak jouw badkamer passend bij jouw persoonlijke wensen en leefsituatie, maar hou daarbij wel eventuele veranderingen voor de toekomst in je achterhoofd. Ga je bijvoorbeeld de badkamer in de toekomst met meerdere huisgenoten delen? Dan kan een tweede wastafel een fijne toevoeging zijn.

Stap 5: denk ook na over de verlichting
Het is prettig om in een badkamer goede verlichting te hebben voor bijvoorbeeld het scheren of het aanbrengen van make-up. Maar wil je ontspannen in bad, dan is minder fel licht juist wel fijn. Kies dus voor wat feller licht bij de spiegel en wat zachter licht op een andere plek in de badkamer. Tip: let er bij het uitkiezen van de verlichting op dat deze geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes.

Stap 6: ga voor extra comfort
Wil je extra comfort in jouw badkamer? Kies dan voor thermostaatkranen en vloerverwarming. Deze zorgen niet alleen voor water op de juiste temperatuur en lekker warme voeten, maar ook voor besparing op jouw energiekosten. Zo voorkomt de thermostaatkraan verspilling van water bij het regelen van de temperatuur en is de badkamer met vloerverwarming sneller warm, waardoor je minder hoeft te stoken. Een win-win!