Hoe werkt een bouwdepot en wat zijn de voorwaarden?

29 januari 2021

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is de kans groot dat je te maken krijgt met een bouwdepot. Hoe werkt zo'n bouwdepot en welke voorwaarden zitten eraan verbonden?

Hoe werkt een bouwdepot?
Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst voor je nieuwbouwwoning, sluit je een hypotheek af om de woning te financieren. De hypotheek bestaat uit de optelsom van de grond en de woning samen. Zodra de overdracht plaatsvindt, betaal je uit de hypotheek eerst de grond en - indien van toepassing - de bouwkosten die al zijn gemaakt. De rest van het hypotheekbedrag komt in het bouwdepot.

Van de aannemer ontvang je een overzicht met de termijnbedragen voor de bouwkosten die nog volgen. De bank betaald deze termijnbedragen steeds automatisch uit het bouwdepot aan de aannemer. Bouwkosten die je zelf maakt, betaal je ook uit het bouwdepot. De looptijd van een bouwdepot is bij de meeste hypotheekaanbieders 24 maanden, maar kan soms ook 12 of 36 maanden zijn. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een hypotheek.

Wat zijn de voorwaarden?
- Het geld uit het bouwdepot moet geheel gebruikt worden voor de nieuwbouwwoning.
- Je mag het bouwdepot alleen gebruiken om materialen en arbeidsuren te betalen voor het bouwen van de nieuwbouwwoning. Wat niet ‘vastzit’ aan het huis - zoals meubels, raambekleding of keukenapparatuur - betaal je zelf. Wat er wel binnen valt is bijvoorbeeld de vloer, een aanbouw of sanitair voor de badkamer, maar ook arbeidsuren voor de loodgieter of elektricien. Let er wel op dat deze zaken van tevoren bij de aanvraag voor de hypotheek in de verbouwingsspecificaties zijn meegenomen.
- De hoogte van de hypotheekbedrag + het bouwdepot moet passend zijn bij je inkomen.