Grens NHG hypotheek volgend jaar naar € 405.000

11 november 2022

Dit jaar staat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op € 355.000. In 2023 verschuift dit naar € 405.000. Hierdoor krijgen volgend jaar meer woningkopers de mogelijkheid om een woning te kopen met NHG.

De Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat jij als woningkoper minder risico loopt bij gedwongen verkoop of restschulden. Krijg je te maken met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, een scheiding of andere problemen, dan geeft NHG hulp. De geldverstrekker geeft de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen en helpt mee met het betaalbaar houden van de woning voor jou. Daarnaast profiteer je met NHG van rentekorting op je hypotheek.

Positieve gevolgen voor de woningmarkt
Door de NHG te verhogen komt er een grotere groep in aanmerking voor deze regeling, wat het kopen van een woning voor een grotere groep mensen mogelijk maakt. Hiermee wordt gewerkt aan het stabiliseren van de woningmarkt. Vooral starters zijn erg geholpen met deze regeling, met de kanttekening dat het natuurlijk nog steeds gaat over hoge bedragen waar niet iedereen aan kan voldoen.

Hogere NHG door energiebesparende voorzieningen
Ben je van plan om een woning te kopen waar energiebesparende maatregelen worden getroffen om de woning te verduurzamen, dan ligt de grens voor NHG nog een stuk hoger: namelijk op € 429.300. Dit geldt ook voor nieuwbouwwoningen waarbij deze voorzieningen worden aangelegd. Deze aanpassingen moeten wel worden vastgelegd in de reguliere aannemingsovereenkomst.

Bedrag borgtochtprovisie blijft gelijk
Het percentage dat je eenmalig betaalt om een NHG-hypotheek af te sluiten, ook wel borgtochtprovisie genoemd, blijft volgend jaar gelijk: 0,6 procent.