Het verschil tussen sleutelklaar en casco bij nieuwbouw

18 juni 2024

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kun je de termen ‘sleutelklaar' en ‘casco' tegenkomen. Wat is het verschil tussen deze twee oplevervormen en wat zijn de voordelen per vorm? We zetten het voor je op een rij.

Sleutelklaar opleveren
Veruit de meeste nieuwbouwwoningen worden sleutelklaar opgeleverd. Wanneer een woning sleutelklaar wordt opgeleverd, betekent dit dat de woning helemaal af is en je er bij wijze van spreken direct in kunt. Dit houdt in dat de volgende zaken zijn uitgevoerd:

- Binnenmuren: de muren zijn gestuct en meestal ook geschilderd
- De vloeren: de vloeren zijn meestal afgewerkt, bijvoorbeeld met laminaat, tegels of tapijt
- De keuken: de keuken is geïnstalleerd inclusief de kasten, het aanrechtblad en apparatuur
- Sanitair: de badkamer en toiletten zijn voorzien van sanitair en tegelwerk
- Elektra en verlichting: elektrische installaties en de basisverlichting zijn geïnstalleerd
- Deuren en ramen: alle binnen- en buitendeuren zijn geplaatst en afgewerkt
- De tuin: afhankelijk van het nieuwbouwproject is het mogelijk dat de tuin deels is aangelegd, maar over het algemeen moet je hiervoor nog zelf aan de slag

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning die sleutelklaar wordt opgeleverd, bespaar je jezelf veel tijd en moeite. Alle belangrijke afwerkingen en installaties zijn namelijk al voor je gedaan. Dit is handig wanneer je snel wilt verhuizen of als je zelf niet echt een klusser bent of de tijd hebt om zelf aan de slag te gaan.

Casco opleveren
Casco oplevering bij nieuwbouw betekent dat de woning nog grotendeels in de ruwbouwfase verkeert en dat alleen de basisstructuur en essentiële voorzieningen zijn aangebracht. Het kan overigens ook voorkomen dat alleen de keuken en/of badkamer casco wordt opgeleverd. Indien het gaat om de complete woning, dan houdt dit in dat de volgende zaken nog ontbreken of onafgewerkt zijn:

- Binnenmuren: de muren zijn niet gestuct of geschilderd
- De vloeren: de vloeren zijn nog ruw beton, zonder enige afwerking
- De keuken: er is nog geen keuken geplaatst
- Sanitair: de badkamer en toiletten dienen nog te worden voorzien van sanitair en tegelwerk
- Elektra en verlichting: elektrische installaties zijn aanwezig, maar verlichting nog niet
- Deuren en ramen: de buitendeuren en -ramen zijn geplaatst, binnen kunnen deze ontbreken
- De tuin: bij casco oplevering is de tuin niet aangelegd

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning die casco wordt opgeleverd, heb je meer vrijheid en flexibiliteit om alles af te werken zoals jij dat wilt. Dit kan aantrekkelijk zijn als je zelf handig bent of wanneer je specifieke wensen hebt voor de afwerking van je woning. Het vereist daarentegen wel meer tijd, organisatie en mogelijk meer budget voor de uiteindelijke afwerking.