De troffelvloer voor particulier gebruik

08 augustus 2023

Troffelvloeren zie je door hun functionaliteit veel terug in industriële settings en bijvoorbeeld restaurants. Toch zie je de troffelvloer, net als andere betonlook vloeren, steeds meer terug bij particulieren. Ontdek of het ook een optie is voor jouw woning.

Een troffelvloer: grote kans dat je hier nog niet veel over hebt gehoord. Deze vloersoort is naadloos en bestaat uit een mengsel van fijngemalen steentjes en kunsthars, waardoor de vloer ijzersterk en onderhoudsvriendelijk is. 

Waarom kiezen voor een troffelvloer in je woning?
Met zijn grove korrels is de troffelvloer uitermate geschikt als je een industriële look wilt creëren. Ook voor vloerverwarming is het een goede optie. Daarnaast is de vloer kras- en slijtvast, behoeft weinig onderhoud en gaat erg lang mee, waardoor het tevens een duurzame optie is. De vloer moet in industrie namelijk zwaar te belasten zijn, dus kan wel tegen een stootje. De aanschafprijs ligt iets hoger dan een gemiddelde vloer voor woningen, maar dat wordt opgeheven door zijn lange levensduur.

Hoe wordt een troffelvloer gelegd?
De plaatsing van een troffelvloer kan al gauw vijf dagen in beslag nemen. De steentjes en het kursthars worden met elkaar gemengd en de vloermortel wordt aangebracht op de ondergrond. Net als met stucen wordt het mengsel egaal gestroken met een spaan. Vervolgens worden er beschermende lagen op aangebracht, wat de vloer extra stootvast maakt en de vloer tevens een gladde structuur geeft. Vervolgens moet de vloer drogen.

Alternatieven voor een troffelvloer
Een troffelvloer geeft een industriële, maar grove look door de korrels. Is dit toch niet helemaal jouw stijl, dan zijn er voldoende alternatieven waarmee je toch een soortgelijk effect bereikt. Een vloer van microcement geeft een natuurlijke look en ziet er altijd uniek uit, doordat de vloer met de hand wordt aangebracht. Zo ziet het patroon er steeds anders uit.

Ambieer je een Italiaanse uitstraling, kies dan voor een naadloze terrazzo vloer welke in verschillende kleurcombinaties te creëren is, waarmee je tevens een typische mozaïeklook kunt maken. Wil je juist nóg grover dan de troffelvloer, kijk dan eens naar steentapijt. De steentjes van deze vloer zijn iets grover en de structuur minder homogeen.