De slimme stad: de stad van de toekomst

22 april 2021

Nooit meer bij een volle papierbak aankomen en precies weten waar je nog kan parkeren: in de stad van de toekomst staat data centraal. Met heel veel sensoren en camera's wordt data verzameld, zodat onze stedelijke woonomgeving optimaal kan worden ingericht.

Het slimmer inrichten van de stad heeft veel voordelen voor ons woongenot. Data en sensoren kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om drukte te voorspellen, lege parkeerplekken te vinden, en lange rijen bij stoplichten te voorkomen. Hiermee kan de stad efficiënter worden ingericht.

Rio de Janeiro is een internationaal voorbeeld van een stad met kenmerken van een slimme stad. Voor de Olympische Spelen in 2016 werd de hele stad voorzien van slimme meetapparatuur en camera's om onder andere het verkeer beter te kunnen sturen. Dit heeft ertoe geleid dat hulpdiensten 30% sneller ter plaatse konden zijn. Ook in Nederland zijn we druk bezig om de datagedreven stad verder te ontwikkelen. Onder andere in Eindhoven en Amsterdam houdt men zich actief bezig met het concept Smart City. Waar dit toe gaat leiden? De tijd zal het leren!