De beste vloeren voor warme voeten

06 januari 2022

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, heb je de mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen. Want naast dat het energiebesparend en comfort verhogend is, zijn de radiatoren ook uit het zicht. In dit artikel adviseren wij je graag over de beste vloer opties.

Vloerverwarming wordt de laatste jaren steeds populairder in (nieuwbouw)huizen. Dit komt omdat er aan vloerverwarming voornamelijk voordelen hangen, zoals het besparen van energie, het evenredig verdelen van de warmte over de oppervlakte van de ruimte en vervangen van de radiatoren. Hierdoor heb je meer ruimte in de kamer en hoef je niet bang te zijn dat je iets voor de verwarming zet. Om ervoor te zorgen dat de warmte goed door de vloer heen komt, is het belangrijk om te kijken naar het type vloer dat je gebruikt. De ene vloer laat namelijk meer warmte door dan de andere. Hieronder sommen wij de meest geschikte opties voor jou op:

Stenen-, tegel & betonvloeren
Stenen-, tegel en betonvloeren zijn door hun lage warmteweerstand en hoge geleidbaarheid de ideale vloertypen om te combineren met vloerverwarming. De warmte trekt snel door de vloer heen en wordt goed vastgehouden. De dikte van de steen maakt niet veel in de doorlaatbaarheid van de warmte. Wel kan de opwarmtijd iets langer worden.

Hout- & laminaatvloer
Hout is over het algemeen geen goede warmtegeleider, maar steeds meer hout- en laminaatvloeren zijn tegenwoordig geschikt voor vloerverwarming. Zo zijn er zelfs laminaatvloeren die speciaal gemaakt zijn voor vloerverwarming. Zorg wel dat je rekening houdt met de dikte van de plank en de dichtheid van het materiaal. Bij houten vloeren is bewerkt hout de beste optie. Bij laminaatvloeren is het raadzaam om je goed te laten informeren door de fabrikant van de laminaatvloer.

Vinyl en PVC-vloeren
Vinyl en PVC-vloeren zijn relatief dunne vloeren, waardoor warmte er makkelijk doorheen kan komen. Ze moeten echter niet een te hoge weerstand hebben, anders kan de vloerverwarming lelijke plekken in de vloer achterlaten. Er wordt aangeraden vinyl niet te combineren met vloerverwarming in ruimtes met een hoog warmteverlies, om deze plekken in de vloer te voorkomen. 

Tapijtvloer
Je zou het bijna niet verwachten, maar tapijt in combinatie met vloerverwarming is zeker mogelijk. Het is wel belangrijk dat het tapijt aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo mag het tapijt niet antistatisch of hoogpolig zijn. Ook is een foamlaag in het tapijt niet geschikt. Laat je ook bij het combineren van tapijt met vloerverwarming informeren naar de mogelijkheden per tapijt.

Zoals je ziet zijn niet alle vloeren geschikt voor vloerverwarming, ondanks dat steeds meer vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Laat je van tevoren dus goed adviseren door de fabrikant en de aannemer.