1 juli is geweest; wat is er veranderd?

07 juli 2022

De datum 1 juli wordt vaak gebruikt als ingangsdatum van verschillende wijzigingen in wetten en regels. Dit zijn onder andere wijzigingen die invloed hebben op jouw portemonnee. Wij zetten de veranderingen op het gebied van wonen voor je op een rij.

Energiebelasting
Het kabinet heeft het belastingtarief op energie per 1 juli verlaagd van 21% naar 9%. De verlaging geldt voor stroom, gas en stadsverwarming en blijft tot in ieder geval eind 2022. Naar verwachting zal deze maatregel zorgen voor een besparing van gemiddeld € 140 per half jaar. Sommige energieleveranciers zullen de verlaging van het btw-tarief pas aan het einde van dit jaar doorberekenen, dus niet iedereen zal gelijk verschil zien.

Huurstijging
Tijdens de corona pandemie mochten sociale huren niet verhoogd worden om zo huurders te ontzien, maar per 1 juli mogen ze weer worden verhoogd. Voor woningen in de vrije sector mag de huur jaarlijks met maximaal 3,3% verhoogd worden.

Rookmelders
Per 1 juli is een rookmelder op iedere verdieping in huis verplicht. Er zal niemand actief komen controleren, maar bij brand zal de verzekering hier zeker op letten. Een rookmelder kost gemiddeld € 16 en hang je het liefst op in de hal, maar in ieder geval altijd aan het plafond. Meer informatie over de aankoop en montage van rookmelders vind je op de site van de brandweer.

Het biedlogboek
Ook het kopen van een woning wordt transparanter. Huizenzoekers die een bod op een woning gedaan hebben, kunnen per 1 juli zien welke andere biedingen zijn gedaan. Dit is verplicht voor makelaars die aangesloten zijn bij de NVM, VBO of Vastgoedpro. Zo wordt het proces rond biedingen op een huis transparanter gemaakt.

Naast bovenstaande wijzigingen op het gebied van wonen is ook het minimumloon gestegen, zijn de pensioenen omhoog gegaan en is de kinderbijslag iets hoger geworden. Ook belangrijk: indien je niet thuis bent als PostNL langskomt met een pakketje, zullen ze geen briefje meer achter laten. Vanaf deze maand krijg je daarvoor in de plaats een mail of melding in de PostNL app. Toch handig om te weten!