Vanaf 1 januari 2024 meer leenruimte bij energiezuinige woningen

14 december 2023

Ben je op zoek naar een nieuwe (nieuwbouw)woning? Goed nieuws! Vanaf begin volgend jaar kun je € 20.000 tot € 50.000 meer lenen binnen je hypotheek. Het energielabel speelt daarbij een grote rol: hoe beter het label, hoe meer je kunt lenen.

De leennormen voor een hypotheek worden ieder jaar vastgesteld. Deze norm wordt opgesteld om iedereen de kans te bieden om een woning te kunnen kopen die aansluit bij hun wensen, maar die geen onnodige financiële risico's met zich meebrengt. De norm wordt tevens afgesteld op de hoogte van de inflatie.

Energielabel speelt grote rol
Vanaf volgend jaar mag je meer lenen als je een energiezuinige woning wilt kopen. Hoe beter het energielabel, hoe meer leenruimte je krijgt. De gedachte hierbij is dat je de energiekosten waar je op gaat besparen, kunt gebruiken voor je hypotheeklasten. Heb je een nieuwbouwwoning op het oog, dan zit je per definitie goed door de geldende energiezuinige regelgeving waar nieuwbouwwoningen aan moeten voldoen. Een nieuwbouwwoning die tegenwoordig wordt opgeleverd, heeft een A-label, variërend van A+ tot A++++.

Exta leenruimte per energielabel
Bij woningen met energielabel E, F of G geldt geen extra leenruimte. Daarna loopt de leenruimte automatisch op. Bij een woning met energielabel A+ of A++ kun je al € 20.000 extra lenen. Woningen met het beste energielabel, A++++, krijgen een maximale extra leenruimte van € 50.000. Het wordt voor lagere energielabels wel mogelijk om extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Zie ter verduidelijking de tabel onder dit artikel.  

Meer wijzigingen in het hypotheekbeleid
Naast het kijken naar het energielabel, zijn er vanaf 1 januari 2024 ook wijzigingen voor alleenstaanden en kopers met een studieschuld. Ben je alleenstaand en verdien je minimaal € 28.000 euro per jaar, dan kun je vanaf volgend jaar aanvullend € 16.000 lenen. Ook een studieschuld wordt anders meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Waar voorheen de hoogte van de oorspronkelijke schuld gold, wordt vanaf volgend jaar gekeken naar de actuele lasten. Extra aflossingen worden ook meegenomen. Beide wijzigingen geven jou als woningkoper meer financiële ruimte.

Een kleine disclaimer: naast bovenstaande wijzgingen, wordt er altijd gekeken naar de gehele financiële situatie van jou als koper. Ontdek je mogelijkheden in een gesprek met de hypotheekverstrekker en eventueel een hypotheekadviseur. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.