CO2-meter in huis: must have of niet nodig?

02 januari 2024

Je woning ventileren: het blijft een lastig onderwerp. Met een lage buitentemperatuur en hoge energieprijzen is het aantrekkelijk om roosters dicht te laten. Dit komt de luchtkwaliteit niet ten goede. Helpt een CO2-meter je met bepalen wanneer ventileren nodig is?

Op een CO2-meter - niet te verwarren met een melder voor koolstofmonoxide - kun je zien hoeveel CO2 er in de lucht zit. Een waarde van 1200 ppm (parts per million) wordt aangehouden als maatstaf. Zie je op je meter dat de waarde hoger is, dan is het verstandig om je mechanische ventilatie een tandje hoger te zetten of een raam of rooster te openen. Maar hoe nuttig is zo'n meter daadwerkelijk?

Laten we beginnen bij het begin: hoe belangrijk is CO2 voor een goede luchtkwaliteit? CO2 zelf is niet perse slecht, alleen een hoge waarde is wel een indicatie dat de lucht in de ruimte zelf ververst moet worden. De waarde zal bijvoorbeeld stijgen als je een kaars aan hebt gehad of hebt geklust in een ruimte en er bouwstoffen zijn vrijgekomen. Maar ook onder normale omstandigheden is ventilatie nuttig én nodig, al zal je dit niet altijd terugzien in de waarde op de CO2-meter.

Kies je voor een uitgebreidere CO2-meter, eentje die bijvoorbeeld ook fijnstoffen of luchtvochtigheid meet, dan heb je een stuk meer aan een dergelijke meter. Je kunt de waarden dan beter met elkaar vergelijken en zo bepalen wanneer ventilatie nodig is. Installeer de meter ook altijd op de juiste plaats: op ooghoogte en weg van ventilatieopeningen of een ventilator. Zo zorg je voor een nauwkeurige meting. Controleer ook regelmatig of de meter correct werkt. Gaat de waarde bijvoorbeeld niet omlaag nadat je een raam hebt geopend, dan is de meter wellicht aan vervanging toe.

Concluderend kan een CO2-meter goed helpen als reminder om te ventileren. Het is daarentegen onverstandig om je te veel te laten leiden door de waarde op de meter, dan ventileer je misschien minder dan nodig is. Voldoende ventileren kan namelijk nooit kwaad. Andersom krijg je misschien stress van een waarde van 2000 ppm of meer, maar dit hoeft niet altijd per direct schadelijk te zijn. Hierbij is het goed om naar andere variabelen, zoals de luchtvochtigheid, te kijken.