Nieuwbouw in Roelofarendsveen


Roelofarendsveen is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het gemeentehuis van de gemeente Kaag en Braassem staat in Roelofarendsveen. Het dorp heeft 6991 inwoners (2009). Inwoners van het dorp noemen zichzelf Veenders en korten de naam van het dorp vaak af tot "De Veen".
Roelofarendsveen levert 25% van de Nederlandse tulpenproductie, en heeft een jaarlijks bloemencorso. Op de plaatselijke watertoren uit 1932 zijn sinds 1986 grote afbeeldingen van tulpen aangebracht. Het dorp wordt dan ook wel 'de tulp van de Randstad' genoemd.
Het belangrijkste evenement dat in Roelofarendsveen wordt gehouden is de "Veense kermis" (waarvan het bloemencorso een onderdeel is). Deze kermis wordt doorgaans in het derde weekend van september georganiseerd en wordt omlijst door tal van (oud-hollandse) activiteiten en drinkgelag.
Sinds 2000 heeft de Vaste Keurings Commissie haar hoofdkwartier in Roelofarendsveen.
Op 3 augustus 1912 werd te Roelofarendsveen een station geopend aan de Haarlemmermeerspoorlijn Hoofddorp-Leiden. Per 1 januari 1936 werd de lijn, en daarmee ook station Roelofarendsveen, weer gesloten. Ten westen van Roelofarendsveen lag eveneens de stopplaats Fransche Brug aan dezelfde spoorlijn.
Roelofarendsveen wordt genoemd in een liedje uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? van Rob de Nijs (De trol van Roelofarendsveen) en in het nummer Never Waddinxveen van Youp van 't Hek. Het dorp was lange tijd de woonplaats van Joop Doderer, die er in 2005 overleed. Opmerkelijk is dat ook acteur Lou Geels, bekend geworden door zijn rol van veldwachter Bromsnor in de tv-serie Swiebertje, in het dorp is overleden. Ook Bart Spring in 't Veld (winnaar eerste Big Brother) en zwemster Femke Heemskerk (Olympisch en wereldkampioen estafettezwemmen) waren bekende inwoners.
molen
watertoren in straatzicht
straatzicht met brugje
polder-panorama
Lees verder...

Gemeente
Kaag en Braassem

Inwoners
7.400

ABONNEREN OP NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Roelofarendsveen