Zo werkt de overbruggingshypotheek

03 mei 2022

Heb je een nieuwe woning gekocht en ga je je oude huis verkopen? Zelfs als je je oude huis nog niet hebt verkocht, is het mogelijk om de overwaarde in de nieuwe hypotheek te stoppen. Wij leggen je uit hoe dat werkt en waar je op moet letten.

Indien de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan de oorspronkelijke hypotheek die je destijds hebt afgesloten, dan is het mogelijk om de overwaarde bij de aankoop van je nieuwe woning te gebruiken. Het gebruiken van deze overwaarde is wel pas mogelijk, zodra het oude huis verkocht is. Vaak moet je al delen financieren voordat je je oude huis verkocht hebt. Om die periode te overbruggen, bestaat er de overbruggingshypotheek.

De overbruggingshypotheek
Bij het afsluiten van de overbruggingshypotheek, moet je kunnen laten zien dat je de tijdelijke lasten kunt dragen. Het verschilt per bank hoeveel je mag lenen en voor hoelang. Ook heeft iedere geldverstrekker een andere krediethoogte. Het is het meest gebruikelijk om de hypotheek inclusief het krediet in 1 keer af te betalen, normaliter met de overwaarde van de verkoop van het oude huis.

Waar op te letten?
Het is belangrijk om de overwaarde niet te hoog in te schatten. Bij een te hoge inschatting kan je een te hoge overbruggingshypotheek nemen, waardoor je bij een tegenvallende overwaarde de hypotheek misschien niet kan afbetalen. Dan zal dit afbetaald moeten worden door de hypotheek op het nieuwe huis te verhogen, wat later weer voor extra kosten en eventuele problemen kan zorgen.

Overbrugginshypotheek bij nieuwbouw
Ook bij nieuwbouw kan een overbruggingshypotheek handig zijn. Zo beginnen de eerste betalingstermijnen al tijdens de aanbouw van het nieuwbouwproject, terwijl je dan nog in je 'oude' woning woont. Ook als je bij aankoop eigen middelen wilt inbrengen, moet dit meestal al in de eerste betalingstermijn. Dus als je van plan bent om de overwaarde in het nieuwe huis te gebruiken, kan een overbruggingshypotheek ook hier van pas komen.

Tip voor deze tijd!
De markt is op dit moment zeer onrustig. Hierdoor is het belangrijk om voor jezelf een soort 'veiligheidsmarge' in te bouwen. Probeer dus niet de maximale hoeveelheid te lenen bij een overbruggingshypotheek, maar bouw voor jezelf een marge in om rekening te houden met een tegenvallende verkoopprijs of plotselinge stijgingen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. We wensen je heel veel succes met het maken van je keuze!