Wat is NHG en hoe kom je hiervoor in aanmerking?

18 augustus 2020

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet waarmee de hypotheekverstrekker de garantie krijgt dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kan doen. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking en wat zijn de voordelen?

Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?
Om in 2020 in aanmerking te komen voor NHG, mag de waarde van je koopwoning maximaal € 310.000,- bedragen. Je maximale hypotheek mag dan ook maximaal € 310.000,- zijn (100% van de woningwaarde). Alleen voor energiebesparende maatregelen geldt een uitzondering. Dan is een hypotheek van 106% van de woningwaarde mogelijk, dat komt neer op maximaal € 328.600,-. Voorwaarde is wel dat je de extra 6% volledig besteed aan energiebesparende maatregelen. 

De voordelen van NHG
Met behulp van NHG loop zowel jij als de hypotheekverstrekker minder risico. Krijg je het financieel krapper door één van de oorzaken die NHG dekt? Dan wordt er gekeken hoe de hypotheek voor jou weer betaalbaar wordt. Als je toch je woning moet verkopen en de opbrengst kleiner is dan de hypotheek, dan kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op de hypotheekrente.