Vertrouwen in de woningmarkt neemt weer toe

10 mei 2020

Ondanks de economische onzekerheid die de huidige situatie van de coronacrisis met zich meebrengt, neemt het vertrouwen in de woningmarkt weer toe. Bekijk hier de ontwikkelingen. 

In het algemeen hebben consumenten op dit moment meer vertrouwen in de aan- of verkoop van een woning dan een aantal weken geleden toen de crisis net begon. Uit cijfers van Funda blijkt dat in de week van 16 maart 23% van de consumenten het een goede tijd vond om een nieuwe woning te kopen, terwijl dat percentage op dit moment 31% is. Wat betreft de verkoop van de huidige woning steeg het vertrouwen in deze periode van 36 naar 45%. En de mensen met echt concrete koop- en/of verkoopplannen? Ook bij deze groep is er een positieve trend te zien. Op dit moment is 24% van deze groep minder gemotiveerd om een nieuwe woning te kopen (t.o.v. 36% in de week van 16 maart). Voor doorstromers ging dit percentage van 46 naar 31%. Slechts 9% van de verkopers is nu minder gemotiveerd om te verkopen (t.o.v. 24% in de week van 16 maart).

Het lijkt er wel op dat deze positieve trend vooral betrekking heeft op consumenten die zich geen zorgen maken over hun financiële situatie. Van de consumenten die zich wel zorgen maken geeft bijvoorbeeld 44% aan minder gemotiveerd te zijn om een woning te kopen (t.o.v. 12% bij de groep die zich geen zorgen maakt).