Vanaf deze maand: variabele opzegvergoeding energiecontracten

20 juni 2023

Zegde je voorheen een vast energiecontract voor de einddatum op, dan betaalde je een vast bedrag. Sinds deze maand geldt een variabele opzegvergoeding, welke wordt vastgesteld aan de hand van het verlies van de energieleverancier. We nemen je mee in de details.

Bij vaste contracten koopt een energieleverancier energie in voor een vaste prijs. Wordt het contract eerder opgezegd, dan zit de energieleverancier hierdoor mogelijk met duur ingekochte energie. Om deze reden werden er de laatste tijd weinig vaste contracten aangeboden. De nieuwe regeling biedt hier verandering in.

Wat is er veranderd sinds 1 juni?
De opzegvergoeding was voorheen een vrij laag bedrag. Nu wordt het bedrag gekoppeld aan het mogelijke verlies dat de energieleverancier maakt. Jouw verbruik wordt bekeken en dit wordt verrekend met het aantal maanden dat de leverancier misloopt door jouw opzegging. Dus: hoe meer jij verbruikt, hoe hoger de opzegvergoeding kan uitpakken. Deze nieuwe regeling is in het leven geroepen om het voor energieleveranciers aantrekkelijker te maken om weer vaste contracten aan te bieden. Zij lopen immers minder risico hiermee. De voordelen voor jou zijn hierbij dat je zeker bent van het bedrag dat je elke maand betaalt.

Is het dan nog voordelig om over te stappen?
Dit verschilt per situatie. Omdat de opzegvergoeding hoog kan oplopen, kan het aantrekkelijker zijn om vast te houden aan je tijdelijke energiecontract. Je nieuwe maandlasten wegen dan immers niet meer op tegen de hoge opzegkosten. Daarnaast is het goed om naar je persoonlijke situtatie te kijken. Denk je bijvoorbeeld dat je de hele contractduur bij dezelfde leverancier kan blijven en dat je niet op korte termijn gaat verhuizen? Kijk ook naar of je binnenkort gaat verbouwen of verduurzamen, aangezien dit jouw verbruik ook kan wijzigen.

Vraag voordat je gaat overstappen altijd eerst aan je huidige energieleverancier of zij een inschatting kunnen maken van de opzegvergoeding. Zo kun je een juiste beslissing nemen. Je kunt ook altijd een adviseur vragen je te helpen met je keuze.