NVM kwartaalcijfers: positieve dynamiek op de woningmarkt

18 juli 2023

Goed nieuws! Er zit weer duidelijk beweging in de woningmarkt: zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Ten opzichte van begin 2023 werden meer woningen te koop gezet en verkocht. Door het stijgende aantal transacties neemt de krapte op de woningmarkt wel iets toe.

Als we kijken naar bestaande bouw, zien we dat de woningmarkt in een lift zit. Het aantal bezichtigingen stijgt en kopers en verkopers hebben meer vertrouwen in de woningmarkt. Er zijn meer kansen en nieuw aangeboden woningen krijgen sneller een nieuwe eigenaar. Ondanks de positieve geluiden, is de realiteit nog steeds dat de vraag groter is dan het aanbod. Gelukkig zien we dat ook de nieuwbouw in de lift zit. We nemen je mee in deze ontwikkelingen.

Verkoop en aanbod nieuwbouw
In het tweede kwartaal van dit jaar werden er ruim 4.500 nieuwbouwwoningen en -kavels verkocht. Vooral in de lagere prijsklassen trekt de verkoop aan. Nieuwbouwwoningen scoren goed op lager energieverbruik, duurzaamheid en lagere onderhoudskosten: thema's waar veel vraag naar is bij kopers. De woningverkoop is in het tweede kwartaal met 12% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, maar vergelegen met vorig jaar zien we nog steeds een daling van 13%. Desondanks neemt hiermee het aantal nieuwbouwtransacties voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 weer toe. Ook stonden er dit kwartaal bijna 20.000 nieuwbouwwoningen in aanbod. Dit is een stijging van 79% op jaarbasis en ook tevens het hoogste punt sinds 2015.

Prijzen nieuwbouw
De nieuwbouwwoningen verkocht in het tweede kwartaal van 2023 kostten gemiddeld € 468.000. Dit is een daling van 1,2% ten opzichte van vorig kwartaal en een daling van 2,9% ten opzichte van vorig jaar. Van het gehele aanbod nieuwbouwwoningen is de gemiddelde verkooprijs € 525.000. Ook dit is lager ten opzichte van het vorige kwartaal en vorig jaar. Deze ontwikkelingen tonen aan dat er in het afgelopen kwartaal meer woningen in een lagere prijsklasse bij zijn gekomen. Daarbij zien we tevens dat binnen de prijsklasse van € 250.000 tot € 400.000 meer woningen worden verkocht dan vorig kwartaal.

Soorten woningen
In het tweede kwartaal van 2023 was 44% van het nieuwbouwaanbod een appartement, 21% een tussenwoning, 15% een 2-onder-1-kap-woning, 12% een hoekwoning en 7% een vrijstaande woning. Hiermee is de samenstelling van het aanbod nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal.