Je woning verkopen: van openingsbod tot overdracht

27 augustus 2020

Het verkopen van je woning is altijd spannend. Hoeveel kijkers komen er, wat gaan ze bieden, en wat volgt daarna? Met behulp van 9 stappen geven we inzicht in het proces van openingsbod tot overdracht.

1. Openingsbod
Mensen die na de bezichtiging serieus geïnteresseerd zijn, doen vaak een openingsbod. Hoe ze dit doen, is afhankelijk van de afspraak die jij en je makelaar maken. 

2. Onderhandelingen
Wanneer jij of je verkoopmakelaar een tegenbod doet, zijn de onderhandelingen geopend. Je mag met meerdere partijen tegelijk onderhandelen, mits je dit vooraf aangeeft bij de geïnteresseerden. 

3. Mededelingsplicht
Als koper ben je verplicht om geïnteresseerden die een bod uitbrengen te wijzen op verborgen gebreken. 

4. Accepteren bod 
Als alle biedingen binnen zijn, is het tijd om deze naast elkaar te leggen. Ook de ontbindende voorwaarden kun je met elkaar vergelijken. Uiteindelijk kies je het winnende bod. 

5. Voorlopige koopakte tekenen
Als alles rond is, tekenen jij en de koper(s) de voorlopige koopakte. Hierna heeft de koper wettelijk drie dagen bedenktijd.

6. Ontbindende voorwaarden van de verkoper
De twee meest voorkomende ontbindende voorwaarden van de verkoper zijn het voorbehoud van financiering en het voorbehoud van een bouwkundige keuring. Als blijkt dat de koper het huis toch niet kan bekostigen, of er verborgen gebreken uit de bouwkundige keuring naar voren komen, kan de koper nog onder de koop uit. 

7. Ontbindende voorwaarden van de verkoper
Ook jij als verkoper kan ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract. Bijvoorbeeld als je woning met een restschuld wordt verkocht. 

8. Laatste inspectie
Voordat de woning officieel wordt overgedragen, loopt de koper nog een rondje door de woning om te checken of alles volgens de afspraken wordt opgeleverd. 

9. De overdracht
Hét moment is aangebroken, de officiële overdracht. Als jij en de koper de leveringsakte hebben getekend bij de notaris, is de woning officieel niet meer van jou, en is de koper de gelukkige eigenaar.