Je huis verkopen in 5 stappen

01 juli 2019

Bij de verkoop van een huis komt van alles kijken. Ter voorbereiding hebben we de 5 belangrijkste stappen op een rij gezet. Zo krijg je een goed inzicht in het verkoopproces. 

1. De verkoop voorbereiden
Voordat je je woning daadwerkelijk te koop zet, is het goed om te weten wat de financiële impact is en welke financiële mogelijkheden hierbij komen kijken. Daarnaast is het tijd om op zoek te gaan naar een makelaar die de verkoop begeleidt - mits je de verkoop niet zelf regelt. 

2. De bezichtiging
Na de eerste voorbereidingen kunnen er bezichtigingen gepland worden en plaatsvinden. Zorg voor een opgeruimd huis, goed onderhouden schilderwerk en een verzorgde tuin.

3. Onderhandelen
Heb je een bod ontvangen? Dan volgt het onderhandelen. Een makelaar kan jou hier uiteraard bij helpen. 

4. Koopcontract tekenen
Ben je eruit gekomen met de potentiële koper? Dan kan het koopcontract getekend worden. Nadat de koop is gesloten, heeft de koper 3 dagen bedenktijd. Dit betekent dat de koper de koopovereenkomst zonder opgave van redenen kan ontbinden gedurende deze periode.

5. Overdracht
De laatste stap in het verkoopproces van je woning is de overdracht. Voordat je samen met de koper naar de notaris gaat om de verkoop definitief te maken, doet de koper (meestal samen met de makelaar) nog een laatste inspectieronde door je woning. Zo kan de koper controleren of het huis volgens afspraak wordt opgeleverd.