Hypotheekrente bereikt laagste niveau sinds 2019

14 september 2021

Het lenen van geld voor je nieuwe woning is deze maand het goedkoopst sinds twee jaar tijd. Voor alle hypotheken, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), is de hypotheekrente begin september naar een laagterecord gedaald.

De huidige stand van de hypotheekrente is sinds 2019 niet meer zo laag geweest als nu. De vorige laagste rente was in maart 2020, waarna de rente bleef schommelen. Op dit moment betaal je voor een rentevaste hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor een periode van 10 jaar slechts 1,01 procent. Voor een periode van 30 jaar staat de rente op 1,57 procent. De meest populaire lengte, 20 jaar, kent op dit moment een rente van 1,36 procent.

De Hypotheker geeft aan dat het goed mogelijk is dat de rente snel onder de 1 procent gaat zakken, al is daar in de huidige markt eigenlijk geen ruimte voor. De huidige lage rente is het gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar ligt tevens aan corona. Mensen hebben meer geld gespaard en hebben dus meer geld om te lenen. Dit duwt de rente nog meer omlaag. Tevens liep de inflatie in de eurozone in augustus 2021 op tot 3%, al wordt verwacht dat dit stabiliseert als de corona-situatie weer richting het normaal gaat.

De Hypotheker geeft aan dat de lage hypotheekrente goed nieuws is voor consumenten. Dit geldt voornamelijk voor consumenten die al een huis hebben. Zij kunnen hun hypotheek oversluiten en zo gaan voor een lagere rente dan voorheen. Voor nieuwe huizenkopers is het iets lastiger; de lage rente zorgt ervoor dat er voor huizen meer geboden kan worden. De prijzen van de huizen worden dan wederom duurder. Dit scenario is logischerwijs minder van toepassing op de koop van een nieuwbouwhuis, waar overbieden niet aan de orde is.