Hoge waardering woongeluk in nieuwbouwwoning

22 oktober 2019

Goed nieuws voor jou als nieuwbouwzoeker: uit onderzoek blijkt namelijk dat bewoners van een nieuwbouwwoning hun woongeluk waarderen met maar liefst een 8,4. Benieuwd waarom? 

In recent onderzoek van Nationale-Nederlanden is het woongeluk van Nederlanders die in een nieuwbouwhuis wonen, vergeleken met bewoners van bestaande bouw. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

Hechte buurt
Uit het onderzoek blijkt dat nieuwbouwbewoners erg hecht zijn met de buurt. Dit houdt in dat buren regelmatig bij elkaar over de vloer komen (bij bewoners van bestaande bouw gebeurt dit een stuk minder), dat kinderen veel met elkaar spelen en er regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Daarnaast blijkt dat het vertrouwen in buurtgenoten hoger ligt bij bewoners van nieuwbouw (78%) ten opzichte van bewoners van bestaande bouw (69%). 

Meer van jezelf
De helft van de ondervraagde nieuwbouwbewoners geeft aan dat een nieuwbouwhuis voor hen meer 'van henzelf' voelt dan een bestaande woning. Bij een groot deel ontstaat dit gevoel al voordat de eerste paal in de grond is geslagen, namelijk vanaf het tekenen van het koopcontract. Bij bewoners van bestaande bouw ontstaat dit gevoel over het algemeen wat later in het proces: bij de sleuteloverdracht. 

Nieuwbouw 
Daarnaast is aan nieuwbouwbewoners gevraagd of zij - als er sprake is van een verhuizing - opnieuw voor nieuwbouw zouden kiezen. 62% gaf aan nu al overtuigd te zijn en beantwoordde de vraag met 'ja'.