Hoe kies je binnendeuren voor jouw nieuwbouwwoning?

13 april 2023

Het mooie van een nieuwbouwwoning is dat je de woning geheel naar eigen smaak kunt inrichten, vanaf het begin. Een binnendeur geeft de kamer een bepaalde look&feel, maar de keuze is tegenwoordig reuze. We nemen je mee in de mogelijkheden en de beste opties.

Nieuwbouwwoningen worden geleverd met standaard binnendeuren, welke moeten voldoen aan bepaalde eisen, zoals de hoogte en breedte. Ook zijn standaard binnendeuren witgetint en is het een vlakke deur met RVS deurbeslag. Maak je de keuze voor andere binnendeuren, dan kun je deuren met een andere lichtinval, materiaal, kleur, details of deurbeslag kiezen. Ook is het een mogelijkheid om gedeeltelijk te gaan voor standaarddeuren en bijvoorbeeld bij je woonkamer de keuze te maken voor een luxere deur.

Binnendeuren voor meer lichtinval
Tegenwoordig heb je mooie modellen deuren met glazen panelen, welke vooral tussen de hal en woonkamer veel worden gebruikt om voor extra lichtinval te zorgen. Een stalen deur met meerdere glazen panelen of een deur met alleen een glazen paneel aan de bovenkant van de deur, bijvoorbeeld. Voor de slaapkamer of een kantoor kies je hoogstwaarschijnlijk liever een gesloten deur voor meer privacy.

Binnendeuren met verschillende details
De standaard binnendeuren bij nieuwbouw zijn helemaal vlak, maar erg populair tegenwoordig zijn paneeldeuren in allerlei verschillende modellen en kleuren. Ook wordt er steeds vaker gekozen voor kozijnen in andere kleuren of schuifdeuren. Ook qua deurklinken, scharnieren en sloten heb je steeds meer opties, bijvoorbeeld een zwart industriële deurklink of een chic gekrulde houten variant. Zo zie je maar: je kan je creativiteit met deuren helemaal de vrije loop laten gaan.

Deuren op de meer- en minderlijst
Je kiest al tijdens de bouw of je voor standaard deuren of maatwerk wilt gaan en zo ja, voor welke deuren je dan wilt gaan. Dit wordt vervolgend genoteerd op de meer- en minderlijst. Uit welke deuren je kan kiezen, verschilt ook per nieuwbouwproject. Controleer dit dus eerst goed. Ook is het goed om rekening te houden met de twee verschillende type deuren waaruit je kan kiezen: deuren die gedeeltelijk op het kozijn vallen (opdekdeuren) of deuren die geheel in het kozijn vallen (stompe deuren).