Een waterontharder: luxe of noodzaak?

03 maart 2022

Denk je aan kalk, dan is dit vaak geen hele positieve gedachte. Kalk is een benaming voor allerlei soorten zout die zorgen voor kalkaanslag, verstopte leidingen en een drogere huid na het douchen. Een waterontharder wordt hiervoor vaak aangeschaft. Een goed idee?

Wat is hard water?
De naam zegt het al, een waterontharder maakt van hard water, zacht water. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Duitse graden. Zeer hard water varieert tussen de 18 en 30 ºdH, zeer zacht water tussen de 0 en 4 ºdH. In Nederland ligt de gemiddelde hardheid van water rond de 8 ºdH, met uitschieters naar 2 en 18 ºdH, afhankelijk van waar je woont.

De voordelen van een waterontharder
Het installeren van een waterontharder heeft vele voordelen voor de waterkwaliteit ten opzichte van 'normaal' kraanwater. Zo zou het water lekkerder zijn, bespaar je twee keer zoveel zeep en heb je geen last meer van kalkaanslag. De douche droogt dus op zonder strepen achter te laten. Ook voor je lichaam heeft het voordelen. Door het zachte water zou je huid minder snel uitdrogen.

Is het nodig?
Of de waterontharder nou echt nodig is, dat is nog maar de vraag. In Europa kan de hardheid van water oplopen tot 50 ºdH, maar in Nederland is het water vergeleken met de rest van Europa heel zacht, waardoor het verschil van een waterontharder minder merkbaar is. Ook brengt een waterontharder veel onderhoud met zich mee. De Consumentenbond concludeert dan ook dat de ontharder niet noodzakelijk is in Nederland, maar het heeft zeker zijn voordelen.

Ben jij er al uit? Een wateronthaerder: luxe of noodzaak?