Een energiezuinige keuken? Zo doe je dat

18 mei 2020

Nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en worden vaak opgeleverd met een warmtepomp en zonnepanelen, waardoor ze duurzamer zijn dan de meeste bestaande huizen. Wil je deze trend binnen doorzetten? Kies dan voor zuinige apparatuur in de keuken.

Met energiezuinige apparatuur belast je het milieu minder én bespaar je op de lange termijn geld. Onderstaande tips helpen je een handje. 

Koelkast
Een koelkast met een A+++ energielabel is het meest duurzaam. Ook zijn er koelkasten met een speciaal vershoudsysteem; hierdoor heb je optimale controle over de temperatuur en luchtvochtigheid en blijven je producten tot wel 3 keer langer vers. Met als voordeel minder voedselverspilling.

Kokendwaterkraan
Een 3-in-1 kraan geeft zowel koud, warm als kokend water. Het voordeel van deze kraan is dat het water een temperatuur van 100 graden heeft. Je hoeft de kraan dus niet eerst een tijd te laten lopen totdat het water opgewarmd is. Oftewel, je verspilt geen water. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt je ook tijd.

Vaatwasser
Een vaatwasser verbruikt meer energie dan een wasbeurt met de hand. Maar tegenwoordig zijn er vaatwassers die het mineraal Zeoliet bevatten, dat vocht absorbeert en warmte afstaat. Het effect? Perfect droge vaat en tot wel 30 procent minder energieverbruik dan andere vaatwassers met energieklasse A.