Dit zijn de 5 voordelen van een nieuwbouwhuis

10 maart 2020

Op zoek naar een nieuw huis? Dan heb je de keuze uit nieuwbouw of bestaande bouw. Bekijk hier een overzicht van de 5 voordelen van een nieuwbouwwoning.

1 Jouw droomindeling
Als je een nieuwbouwhuis of -appartement koopt, kun je vanaf het begin je eigen smaak en wensen inbrengen. De meeste nieuwbouwhuizen hebben diverse indelings- en uitbreidingsopties. Bij bestaande bouw zul je soms moeten accepteren dat de indeling niet helemaal naar jouw wens is, of je zult moeten verbouwen. Maar dit kan aardig wat tijd en geld kosten.


2 Onderhoudsarm
In de loop der jaren zijn de bouwmethodes en materialen sterk verbeterd. Je nieuwbouwhuis heeft hierdoor de eerste 5 jaar niet of nauwelijks onderhoud nodig. Dit scheelt overlast door werkzaamheden en je bespaart op onderhoudskosten.

3 Duurzaam en energiezuinig
Nieuwbouwhuizen zijn veel duurzamer dan oudere woningen. Dit komt onder andere door goede isolatie en het gebruik van duurzame technieken voor warmte en stroom. Ook gebruiken bouwers steeds meer duurzame materialen. Nieuwbouwwoningen van na 2011 voldoen aan het energiezuinige label A++. Hierdoor zijn je energielasten lager dan bij een bestaande woning en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu!

4 Financieel aantrekkelijk
Een nieuwbouwwoning heeft een paar financiële voordelen: je betaalt geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten. Ook bieden sommige banken speciale (lagere) nieuwbouwtarieven bij het afsluiten van de hypotheek. Wel heb je vaak te maken met tijdelijke extra kosten, zoals dubbele woonlasten tijdens de bouwperiode.


5 Veiligheid
Nieuwbouwhuizen worden gebouwd volgens de regels van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit betekent dat de woning voldoet aan bepaalde eisen op het gebied van inbraakpreventie, zoals goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk en verlichting bij buitendeuren. In een huis dat voldoet aan dit keurmerk is de kans op een geslaagde inbraak gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk.