De financiële voordelen van een nieuwbouwwoning

10 juli 2020

De koopprijs van nieuwbouwhuizen is de laatste jaren sterker gestegen dan die van bestaande woningen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de maandlasten voor de koper hoger uitpakken. Dit komt door het rentevoordeel en de lage energielasten. 

Een nieuwbouwwoning is gemiddeld genomen duurder als het gaat om de aanschafprijs. Dit komt door de hoge kwaliteitseisen en de energiebesparende voorzieningen. De energiebesparende voorzieningen brengen vanzelfsprekend ook een voordeel met zich mee: lagere energiekosten. Samen met het rentevoordeel op je hypotheek kun je hiermee honderden euro’s per maand besparen. 

En er is nog een voordeel voor kopers van een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis: extra hypotheekruimte. Normaal kun je als consument een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van een koopwoning. Als je een energiezuinig nieuwbouwhuis koopt, maak je aanspraak op een extra financieringsruimte van €9.000,-. Heb je een huis gekocht met een EPC gelijk aan of lager dan nul? Dan loopt dit op tot €15.000,- extra hypotheekruimte. 

Kijk dus niet alleen naar de koopprijs als je een nieuwbouwwoning op het oog hebt, maar bereken alvast je maandlasten om zo te bepalen wat dit voor jou betekent.