Badkamer uitzoeken voor je nieuwbouwhuis? Check deze tips!

10 december 2021

Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht waarvan de badkamer casco wordt opgeleverd? Dan kun je de badkamer helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Ga je voor modern of toch klassiek? De volgende tips kunnen helpen om je ideale badkamer samen te stellen.

Maak een kostenplaatje
Bedenk voordat je een nieuwe badkamer gaat uitzoeken goed welke kosten je hieraan uit wilt geven. Het is verstandig om aan deze begroting ook een post voor onvoorziene kosten toe te voegen. Houd hierbij rekening met 10% van het totaalbedrag. 

Meten is weten
Zorg ervoor dat je voor je bezoek aan de badkamerspeciaalzaak de afmetingen van de ruimte goed in kaart hebt. Houd hierbij ook rekening met bijvoorbeeld de deur, het raam en de plek van de verschillende aansluitingen. Het handigst is om hiervoor gebruik te maken van de bouwtekeningen. Met de juiste afmetingen kan er in de badkamerspeciaalzaak goed worden bepaald wat er wel en niet in de ruimte mogelijk is.

Doe inspiratie op
Modern, industrieel, landelijk of toch klassiek; de keuze is reuze! Wil jij ideeën opdoen voor je nieuwe badkamer? Dan zijn platforms als Pinterest en Instagram de perfecte plekken. Ook uit tijdschriften en het bezoeken van verschillende showrooms kun je veel inspiratie opdoen.

Bad of douche?
Ben je meer van een snelle douche? Dan is een bad in jouw badkamer waarschijnlijk niet nodig. Maar wanneer je meer houdt van uitgebreid badderen natuurlijk wel, mits dit past in de ruimte. Pas de indeling van de badkamer aan aan je persoonlijke wensen en leefsituatie, maar houd mogelijke veranderingen voor de toekomst in je achterhoofd. Ga je de badkamer (in de toekomst) met meerdere personen delen? Dan kan bijvoorbeeld een tweede wastafel prettig zijn.

Vergeet de verlichting niet
In een badkamer hoort natuurlijk goede verlichting om bij te scheren of make-up aan te brengen. Maar bij een ontspannen bad is het juist wel fijn als het licht niet te fel is. Kies dus voor fellere verlichting bij de spiegel en zachter licht elders in de badkamer. Let er bij het uitkiezen van de verlichting wel op dat deze geschikt is voor gebruik in de badkamer.

Maak je badkamer comfortabel
Door het plaatsen van thermostaatkranen en vloerverwarming kun je de badkamer extra comfortabel maken. Deze zorgen er niet alleen voor dat het water de juiste temperatuur heeft en dat je voeten lekker warm zijn, maar ook voor besparing op de energie. Met een thermostaatkraan voorkom je namelijk verspilling van water bij het regelen van de watertemperatuur en met vloerverwarming is de badkamer sneller warm en hoef je minder te stoken. Kortom: win - win.