Aftrekposten voor je belastingaangifte

05 maart 2021

Het is maart en dat wil zeggen dat de belastingaangifte van 2020 kan worden gedaan. Heb je het afgelopen jaar een woning gekocht? Dan loont het om jezelf goed in de aftrekposten te verdiepen. Een hypotheek brengt namelijk verschillende aftrekbare kosten met zich mee.

Onderstaande kosten mag je aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald:

• Kosten voor het afsluiten van een hypotheek (denk hierbij aan advies- en bemiddelingskosten van je hypotheekadviseur, notariskosten voor de hypotheekakte, taxatiekosten, kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie, boeterente en de kosten voor een nieuwbouwdepot of bouwdepot). 

• Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming

Afhankelijk van de belastingschijf waarin je zit, krijg je een percentage van deze gemaakte kosten terug. Dit kan oplopen tot een belastingvoordeel van enkele duizenden euro’s.

Daarnaast kun je als huiseigenaar elk jaar profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Let op: je mag de rente over je hypotheek of lening alleen aftrekken als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Op de website van de Belastingdienst worden de voorwaarden per situatie weergegeven.