Vergroot je kansen op een nieuwbouwwoning met een financiële check

27 mei 2021

Je hebt je oog laten vallen op een nieuwbouwproject en de woning van jouw dromen. Maar je weet ook, met jou zijn er nog veel geïnteresseerden. Dus hoe zorg je ervoor dat jij de woning krijgt toegewezen?

Om eerlijk te zijn is dit altijd spannend, omdat er meerdere factoren van invloed kunnen zijn. Ieder nieuwbouwproject is anders en kent ook andere procedures voor het toewijzen van de woningen. Denk bijvoorbeeld aan loting, aanmeldduur en de huidige woonplaats van de inschrijver(s). Toch kun je door het uploaden van een financiële check een streepje voor krijgen bij de toewijzing.

Wees goed voorbereid met een financiële check
Met een financiële check toon je aan dat je voldoende kunt lenen bij een bank of voldoende eigen middelen hebt om jouw droomwoning te kopen. Het is natuurlijk geen officieel akkoord, maar het geeft een goede indicatie of de aankoop van de woning haalbaar is. Dit geeft zekerheid, voor jou als koper maar ook voor de verkopende partij. Een financiële check is niet verplicht, maar kan zeker in jouw voordeel werken bij het toewijzen van de woningen. Een aanrader dus!

Wat staat er in een financiële check?
- Jouw naam, adres en woonplaats (+ partner)
- De naam van het nieuwbouwproject en de betreffende fase
- Logo en adresgegevens van je bank of hypotheekadviseur
- De maximaal te financieren koopsom (v.o.n.)
- De datum waarop het document is opgesteld
- Naam, contactgegevens en handtekening van de financieel adviseur

Een financiële check kun je laten uitvoeren door een bank, hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker en is in de meeste gevallen gratis. De financieel adviseur weet precies welke gegevens nodig zijn voor deze check en zorgt dat je een brief krijgt die aan alle eisen voldoet. Let op: een financiële check is vaak 3 maanden geldig.

Heb je een financiële check op zak en ben je klaar om in te schrijven? Mooi! Houd de deadline voor inschrijving goed in de gaten en zorg voor een zo compleet mogelijke inschrijving. En dan nu: duimen en afwachten maar!