Lang leve het buitenleven: creëer je eigen waanzinnige terras

04 mei 2021

Is jouw tuin er al klaar voor? Voor je het weet is het weer zomer. En op lange zomeravonden wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de tuin. Een BBQ met vrienden of ontspannen met een goed boek... Met deze tips maak je van je terras de ideale relaxplek.

Zon of schaduw
De locatie van je tuin is belangrijk. Wanneer je tuin bijvoorbeeld op het noorden ligt, dan heb je minder zon dan met een tuin op het westen. De meest populaire keuze is om een terras op het zuiden aan te leggen. Op zonnige dagen is je terras dan voor het grootste deel voorzien van zon. In de morgen kan het daarentegen nog wel wat frisjes zijn. Met een terras op het oosten geniet je juist van de eerste zonnestralen.

Als je liever in de schaduw zit, is een terras op het noorden ideaal voor warme zomerse dagen. Omliggende bomen en huizen zullen de tuin voorzien van flink wat schaduw. Met een terras op het westen profiteer je van de avondzon. Houd bij een tuin op het westen wel rekening met de wind. Wil je graag uit de wind en het liefst ook altijd droog zitten? Kies dan voor een terrasoverkapping.

Gezellige zithoek
Een chille zithoek is eigenlijk onmisbaar. Of je nu houdt van schaduw of zon, iedereen ploft graag neer op een comfortabele stoel of loungebank. Met kussens zorg je niet alleen voor meer comfort maar ook voor extra sfeer. Maar ook tafellampen, lichtslingers, gevlochten manden, een parasol of een buitenkleed geven kleur en uitstraling. Decoreer het terras verder met mooie potten, een plantentafel of etagere.
Ook niet onbelangrijk is de soort bestrating. Onder tafels en stoelen kun je voor de stabiliteit het beste stenen tegels leggen. Op andere plekken kunnen grind of gras juist weer heel geschikt zijn.

Formaat
Als je graag vrienden of familie uitnodigt voor een tuinfeestje, dan is een klein terras niet praktisch. Er moet genoeg ruimte zijn voor iedereen om te zitten. Houd je van buiten eten, kies dan voor een grote tafel en geef de BBQ een prominente plek. Al eens gedacht aan een buitenkeuken? Zo haal je het comfort en kookplezier van binnen naar buiten!

Ook voor kleinere tuinen bestaat het ideale terras. Werk in de hoogte, met gevelbeplanting, hangplanten of door middel van het bevestigen van bloempotten aan de muur. Is die saaie muur direct opgevrolijkt! Tuinmeubels zijn er in alle soorten en maten, zo kan iedereen optimaal genieten buiten. Er bestaat zelfs een slimme balkonbar, een tafeltje die je direct aan het balkon kunt bevestigen.

Vakantie in eigen tuin
De tuin is zeker nu tijdens de corona crisis nog belangrijker geworden. Want als je niet het terras op kan of een vakantie naar het buitenland geen optie is, hoe lekker is het dan om in je eigen tuin vakantie te houden? Van buitenontbijt tot picknicklunch; er valt genoeg te beleven!